Veel geneeskundestudenten hebben naast hun drukke studieweek ook een bijbaan om rond te komen of voor de nodige extra's bv voor een vakantie. Een aantal zaken is belangrijk om te weten.
Minimum jeugdloon
Als je gaat werken als student heb je natuurlijk recht op minstens het minimum jeugdloon. Meer verdienen mag altijd! Minder mag niet, dat is zo wettelijk geregeld. Hier vind je het bruto minimumloon per leeftijd.
Belasting terugvragen
Je betaalt als werknemer belasting. Indien je niet te veel verdient, en deze grens is ruim 6000 euro, kun je deze belasting terugvragen. In de praktijk betekent dit voor veel studenten dat je brutoloon feitelijk je inkomen is, alleen duurt het even voordat je je betaalde belasting terug krijgt. Gunstig! Als je studiefinanciering ontvangt, is er ook een maximumbedrag dat je per jaar mag bijverdienen, anders moet je het teveel verdiende bedrag plus rente terugbetalen. Meer informatie over bijverdienen en studiefinanciering vind je hier op de website van de DUO
Er is ook een speciale regeling voor studenten waarbij je je belasting niet hoeft te betalen en je dus gelijk je brutoloon verdient en niet hoeft te wachten op het eind van het jaar. Dit heet de studenten-en scholierenregeling.
Pensioen
Bij elke baan en dus ook bij je studentenbaan bouw je in principe een stukje pensioen op. Uitzonderingen zijn als je werkgever geen pensioenregeling heeft of dat er bepaalde voorwaarden zijn, bijvoorbeeld dat je minimaal 21 jaar moet zijn voor de desbetreffende pensioenregeling. Hoewel het pensioen voor de meeste studenten een ver-van-je-bed show is, is het handig om je er enigszins in te verdiepen. Hier vind je een speciale folder met info over pensioen bij eerste baan.
Je studie als bron van bijbaan
Als geneeskundestudent kun je vaak allerlei medische bijbaantjes krijgen, vaak op de faculteit, in het ziekenhuis waar je studeert of in de thuiszorg. Leuke vacatures van dit soort bijbaantjes kun je vinden op medigo.nl.
Verder kun je werken als student-assistent, waarbij je bijvoorbeeld assisteert bij practica of werkgroepjes begeleidt bij het oplossen van medische casussen. In deze bijbaantjes kun je veel nuttige ervaring opdoen, zoals omgaan met zorgbehoevende patiënten. Naast dat deze baantjes leuk staan op je CV zijn ze vaak ook interessant om te doen en betalen deze bijbanen over het algemeen redelijk goed.
Werken tijdens je coschappen
In de Masterfase van je studie (de laatste 3 jaar), loop je coschappen. Dit is vaak erg arbeidsintensief met lange dagen in het ziekenhuis. Bovendien heb je geen lange (zomer)vakanties meer zoals tijdens de bachelorfase wat het werken in de vakanties lastiger maakt. Er zijn niet veel coassistenten die een bijbaantje houden naast hun opleiding, maar met een goede planning en de juiste instelling is het absoluut mogelijk. Enig voordeel is dat, doordat je zo vaak in het ziekenhuis bent, je ook niet heel veel bijzondere uitgaven kan doen. Daarnaast neemt je kennis en ervaring van de gezondheidszorg snel toe, waardoor het vinden van medische bijbaantjes, zoals bij medigo.nl, makkelijker kan worden.