Vanaf 2017 is de loting, of numerus-fixus, zelfs officieel afgeschaft en zijn de universiteiten verplicht hun kandidaten middels decentrale selectie te selecteren. Vanaf dan betekent het ook niet meer zonder meer dat scholieren met gemiddeld een 8,0 of hoger direct geplaatst zullen worden. Althans universiteiten zijn dit niet langer verplicht, de universiteit mag kiezen of en hoe ze de (eind)examencijfers mee laten wegen bij de selectieprocedure. De uiterste deadline van inschrijving is wettelijk vastgelegd op 15 januari. Je mag je voor de decentrale selectie maar bij één universiteit aanmelden. Het verschilt per universiteit of je één of twee keer mag mee doen aan de selectieprocedure.
Let op!?
Alle overige of extra deadlines verschillen per universiteit. Deze deadlines zijn over het algemeen keihard en zijn dan ook te beschouwen als de eerste vorm van selectie. Kijk daarom zo vroeg mogelijk (voor aanvang van je eindexamen jaar of in september) welke deadlines de universiteit hanteert. Voor een aantal universiteiten is het raadzaam om je eerder in te schrijven zodat je meer voorbereidingstijd hebt, wees er dus op tijd bij!
Decentrale selectie houdt in dat de universiteit zelf (een deel van) zijn studenten selecteert middels een selectieprocedure, die begint met een fase die je kan vergelijken met het insturen van een sollicitatiebrief. In deze eerste fase moet je de universiteit ervan overtuigen dat ze jou moeten kiezen. Als je eenmaal deze fase succesvol door bent zul je een aantal toetsen of opdrachten moeten maken, de precieze procedure hangt af van de universiteit. Zo proberen ze de beste, meest gemotiveerde studenten te vinden.
Meer informatie, voorbereidingsadviezen en hulp voor de decentrale selectieprocedures vind je terug in onze module. Deze module is speciaal ontwikkeld om aanstaande geneeskunde studenten bij te staan tijdens de selectieprocedure en is tot stand gekomen door de vele ervaringsverhalen die wij de afgelopen tien jaar hebben ontvangen. Laat hieronder je e-mail adres achter en wij houden je op de hoogte.
Kijk hier voor info over decentrale selectie van de DUO.