Zorgverzekering
Voor iedereen in Nederland is een basisverzekering wettelijk verplicht. Het basispakket dekt de standaardzorg van bijvoorbeeld huisarts, ziekenhuis of apotheek. Tot je 18e ben je via je ouders verzekerd. Als je 18 bent moet je zelf een zorgverzekering afsluiten. Je hebt dan een verplicht eigen risico van ongeveer 400 euro per jaar, de meeste kosten daarboven worden vergoed. Huisartsenzorg, inclusief een bezoek aan de huisartsenpost, vallen niet onder het eigen risico, veel voorgeschreven medicijnen of een bezoek aan de spoedeisende hulp wel.
Voor behandelingen die buiten het basispakket vallen kan een aanvullende verzekering worden afgesloten:
Verzekerden mogen elk jaar per 1 januari overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Het is belangrijk om te weten dat er grofweg twee soorten polissen zijn (een polis is de weergave van de overeenkomst die je afsluit met de verzekeraar): Een naturapolis en een restitutiepolis. Bij een naturapolis krijg je geen geld terug, maar wordt de zorg direct voor jou geregeld. Echter de zorgverzekeraar bepaalt naar welke zorgverlener je gaat. In de praktijk is dat vrijwel elke zorgverlener (aangezien de meeste zorgverzekeraars met alle partijen contracten tekenen), dit kan in de toekomst veranderen als zorgverzekeraars contracten met bepaalde partijen afsluiten en met andere niet. Wellicht heb je de discussie over de vrije artsenkeuze die de laatste tijd in het nieuws was gevolgd. Bij een restitutieverzekering betaal jij de rekeningen en krijg je dit bedrag later terug van de verzekeraar. Je bent dan niet gebonden aan gecontracteerde zorg. Een restitutieverzekering is over het algemeen duurder.
Zorgverzekeringen zijn vaak duur en beginnen voor alleen het basispakket rond de 80-100 euro per maand, voor extra aanvullende pakketten moet je 5 tot 50 euro extra per maand rekenen, afhankelijk van welke extra dekking ze bieden. De dekking en prijzen verschillen flink per verzekeraar en per jaar, daarom is het verstandig elk jaar te kijken welke zorgverzekering het best bij je past. Er zijn verschillende websites waar je zorgverzekeringen kan vergelijken, hier kun je bijvoorbeeld aangeven wat je wel en niet vergoed wilt hebben. Kijk eens op verschillende vergelijkingssites. De voor jou best passende en goedkoopste verzekering kan per vergelijkingssite verschillen!
Om je tegemoet te komen in de hoge kosten voor de verzekering is er zorgtoeslag: een bijdrage in de kosten die je krijgt van de Belastingdienst. Als je 18 bent, moet je deze zelf aanvragen. Dat kan op toeslagen.nl. Hoeveel zorgtoeslag je krijgt, hangt af van je inkomen. Studenten krijgen vanwege hun beperkte inkomen bijna altijd de maximale zorgtoeslag, waarmee de basisverzekering kan woden betaald.
Zowel de hoogte van de premie zorgverzekeringen, eigen risico en zorgtoeslag veranderen jaarlijks.